Hijama & Cupping

Cupping is een eeuwenoude behandelmethode die binnen de traditionele Chinese- en Midden-Oosterse alternatieve geneeskunde voor een breed scala aan klachten wordt toegepast. Echter wordt het gebruik van cupping pas de afgelopen tien jaar steeds meer verspreid, sinds systematische klinische onderzoeken hebben aangetoond dat cupping effectief is bij het verbeteren van de mobiliteit en behandelen van pijnklachten. Uit bijvoorbeeld recent onderzoek bij volwassene met aspecifieke lage rugklachten blijkt dat cupping effectief is op het gebied van pijnvermindering (Volpato et al., 2020).

Dry-cupping
Oefentherapie Body&Mind past dry-cupping toe voor verschillende doeleinden. Bij dry-cupping wordt er vacuüm gecreëerd boven op de huid. Dit creëert een negatieve druk in plaats van de compressie die vaak wordt gebruikt bij verschillende massage- en weke delen technieken. De negatieve druk verbreekt weefseladhesie en verbeterd zowel de bloed- als lymfecirculatie in de huid en spieren. Dit kan zorgen voor toename van mobiliteit en vermindering van stagnatie in vloeistoffen en weefsels. Dry-cupping heeft een zeer ontspannende werking en is een minder pijnlijke en effectieve manier om knopen en weefselverklevingen te voorkomen dan de vaak pijnlijke diepe weefselmassage.

 

De rode/blauwe plekken waarmee veel mensen vertrouwd raakten toen ze deze ontdekte bij Michael Phelps tijdens de olympische spelen, zijn eigenlijk geen blauwe plekken. Deze kunnen bij cupping ontstaan in gebieden waar toxines tussen de weefsellagen ophopen. Afhankelijk van de bloedsomloop en ernst van de verkleuring van het individu, zijn de plekken meestal na 1 week niet tot nauwelijks zichtbaar.   

 

Wet-cupping/Hijama
Binnen de praktijk is wet-cupping (hijama) ook een behandeling die wordt aangeboden. De behandeling start met een intake en anamnese. Vervolgens wordt de bloeddruk opgemeten. Bij een te lage bloeddruk mag de behandeling namelijk niet worden ondergaan. Vervolgens wordt eerst dry-cupping toegepast. Na het verwijderen van de cups worden er oppervlakkige krasjes of prikjes gemaakt in de huid waarna de cups teruggeplaatst worden. Door wet-cupping verlaten toxines het lichaam direct vanuit het huidoppervlak. Zo blijkt uit onderzoek dat in wet-cupping bloed een hoger niveau aan zware metalen zit vergeleken met veneus bloed (Sumeyye Gok et al., 2016). Een ander onderzoek toont aan dat wet-cupping bloeddruk verlagend werkt bij volwassene met een te hoge bloeddruk (Aleyeidi, Aseri, Matbouli, Sulaiamani & Kobeisy, 2015).

 

Contra-indicaties
Er wordt geen wet-cupping toegepast bij zwangere vrouwen, omdat er weinig bekend is over de effecten en gevolgen hiervan. Bij het geven van borstvoeding geldt dat de eerste voeding na de behandeling moet worden afgekolfd. Andere contra-indicaties zijn:

  • Bloedarmoede
  • Gebruik van bloedverdunners
  • Hemofilie
  • Hevige bloedverlies tijdens menstruatie
  • Huidaandoeningen zoals eczeem en psoriasis
  • Infectieziekte
  • Koorts
  • Wonden en zweren
  • Zeer droge en/of beschadigde huid


Over de therapeuten 
Er is zowel een mannelijke als vrouwelijke wet-cupping / hijama therapeut beschikbaar. Beide therapeuten hebben een medische achtergrond, zijn gecertificeerd en aangesloten bij een alternatieve geneeswijze beroepsvereniging. 

 

Locaties
U kunt voor (wet)-cupping / hijama op onze locatie in Amsterdam-West en in Leiden Zuid-West terecht. Adres- en contactgegevens kunt u terugvinden onder het kopje "Contact" 

 

Heeft u interesse?

Indien u vragen heeft, meer informatie wilt over de behandelingen of een afspraak wilt inplannen dan kunt u bellen, het contactformulier gebruiken op de site of mailen.

 

Referenties:

Maria P. Volpato, Izabela C.A. Breda, Ravena C. de Carvalho, Carolinede Castro Moura, Laís L. Ferreira, Marcelo L. Silva & Josie R.T. Silva (2020).

Single Cupping Thearpy Session Improves Pain, Sleep, and Disability in Patients with Nonspecific Chronic Low Back Pain. (2020). Opgehaald van ScienceDirect: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2005290119302006#abs0010

 

Sumeyye Gok, Fatmanur Hacievliyagil Kazanci, Husamettin Erdamar, Nurcan Gokgoz, SitiSugih Hartiningsih & Senol Dane (2016).

Is it possible to remove heavy metals from the body by wet cupping therapy (Al-hijamah)? (2016). Opgehaald van Researchgate:

https://www.researchgate.net/publication/309266842_Is_it_possible_to_remove_heavy_metals_from_the_body_by_wet_cupping_therapy_Al-hijamah

 

Nouran A. Aleyeidi, Khaled S. Aseri, Shadia M. Matbouli, Albaraa A. Sulaiamani & Sumayyah A. Kobeisy (2015).

Effects of wet-cupping on blood pressure in hypertensive patients: a randomized controlled trial (2015). Opgehaald van Pubmed:

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26559364/

Vragen? Neem gerust contact op.